ÇOCUK ORTOPEDİSİNDE MERAK EDİLENLER
Çocuk ortopedisi nedir?
Çocuk ortopedisi çocukluk çağında görülen hastalıklarla ilgilenir. Bu hastalıkları gruplandıracak olursak;
- Nöromusküler hastalıklar: Çocuk ortopedisinde sıkça karşımıza çıkan bir hastalık grubudur. Sinir sistemi ile kasları etkileyen hastalıklar bu gruba girer. (Ör: Musküler distrofiler, SMA, Serebral palsi gibi…)
- Yaralanmalar ve kırıklar: Çocukluk çağında görülen kırık ve çıkıklar, spor yaralanmaları bu gruba girer.
- Doğumsal anomaliler: Kalça çıkığı, eksik veya fazla parmak, kemik gelişim bozuklukları bu gruba girer.
- Büyüme bozuklukları: Skolyoz, o bacak-x bacak gibi dizlerdeki eğrilikler bu gruba girer.
- Enfeksiyonlar: Kemik ve eklem enfeksiyonları (septik artrit, osteomyelit gibi).
Özetlemek gerekirse düz tabanlık, kalça çıkığı, parmak ucunda yürüme, serebral palsi gibi hastalıklar çocuk ortopedisinin en sık ilgilendiği hastalıklar arasındadır.
Çocuk ortopedisinde tedavi yöntemleri ve farklılıkları nelerdir?
Doç. Dr. Aybars Kıvrak,” Çocuk ortopedisinde tedavi yöntemleri hastalıktan hastalığa değişmektedir. Yumuşak doku cerrahileri (kas tendon transferleri, enjeksiyonlar, gevşetme ameliyatları gibi) ve kemik ameliyatları (kemiğin açısının değiştirilmesi, eklem-kemik dondurma ameliyatları, kırık ameliyatları gibi) olmak üzere 2 ayrı ana başlıkta inceleyebiliriz. Erişkin ortopedisinden farklı olarak çocukların büyüme gelişme aşamaları göz önünde bulundurulur. Ayrıca ameliyat sonrası kas kemik büyümesi, kilo alımı, boy uzaması devam edeceği için tedavi planlamasında bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra tedavi planlamasında aile faktörü daha ön plana çıkmaktadır. Nöromusküler hastalıklar gibi bazı hastalıklarda hasta birden fazla branşın takibinde yer almaktadır. Multidisipliner yaklaşım gerektiren bu hastalarda da ortopedinin tedavi planlamasında diğer branşların fikri önemli olabilmektedir.” dedi.